GreenTech-reporters

In het derde seizoen van GreenTech is een spiksplinternieuwe rubriek te zien: GreenTech CheckT! In deze rubriek gaat een GreenTech-reporter op pad om te onderzoeken hoe duurzaam een bedrijf is. Met een kritische, groene bril wordt het bedrijf van top tot teen onder de loep genomen. Daarbij schakelt de reporter af en toe de hulp in van een echte Duurzaamheidsexpert. Het bezoek eindigt natuurlijk met een scherpe beoordeling!

Rosel bij Tony’s Chocolonely

 

greentech-checkt-5 Chocolade wordt gemaakt van cacaobonen. Die groeien aan bomen op plantages in tropische gebieden. Het is belangrijk dat de mensen die de cacaobonen plukken, genoeg verdienen. Dan kunnen ze eten en een huis betalen. En dan hoeven hun kinderen niet te werken, maar kunnen ze spelen en leren.
 
Hoe zit het met de cacaoboeren van chocolademerk Tony’s Chocolonely? Krijgen zij genoeg betaald? En smaakt fair-trade chocolade even lekker als gewone chocolade? GreenTech-reporter Rosel zoekt het uit in de eerste aflevering van GreenTech en krijgt daarbij hulp van Duurzaamheidsexpert Hansje.

 

Miko bij KLM

miko Vliegtuigen gebruiken veel brandstof. Daardoor warmt de aarde op. Maar bijna iedereen neemt het vliegtuig voor vakantie of werk. We kunnen minder gaan vliegen, maar vliegen moet ook schoner worden. Er moeten bijvoorbeeld vliegtuigen komen die minder brandstof gebruiken.
 
Wat doet KLM om het milieu te sparen? Hebben ze al vliegtuigen op zonnepanelen? GreenTech-reporter Miko neemt een kijkje in de hangar van KLM om daarachter te komen. Duurzaamheidsexpert Mariëtta geeft hem daarbij een aantal goede tips! In de tweede aflevering van GreenTech zie je hoe Miko KLM checkt!

 

Fenna bij Suez Afvalverwerking

 

greentech-checkt-1-2 Wat je weggooit, is afval. Dat denken de meeste mensen nu nog. Maar is het niet veel beter om al het afval te hergebruiken? Dan hebben we geen afvalbergen meer. En we hoeven ook geen nieuwe grondstoffen meer uit de grond te halen. Zo putten we de aarde niet langer uit.
 
Wat is PMD-afval? En hoe wordt dit afval weer een nieuwe grondstof? Om die vragen te beantwoorden gaat GreenTech-reporter Fenna op bezoek bij Suez Afvalverwerking. Daarnaast is Fenna benieuwd of het bedrijf hun eigen afval wel goed scheidt. In de derde aflevering zoekt Fenna het uit met hulp van Duurzaamheidsexpert Irene.

 

Marte bij H&M

marthe Onze kleren worden gemaakt door miljoenen mensen in Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Die werken voor kledingwinkels als H&M. Het is belangrijk dat deze mensen genoeg verdienen om van te leven. Zo kunnen ze eten, drinken en een huis betalen. Als ze genoeg verdienen, hoeven hun kinderen niet te werken. Die kunnen dan naar school gaan en spelen, zoals het hoort.
 
Hoe zit het met de kledingmakers van H&M? Krijgen zij genoeg betaald? En wat betekenen die groene kaartjes aan sommige kledingstukken? GreenTech-reporter Marte trekt in de vierde aflevering van GreenTech erop uit om dat te onderzoeken! En Duurzaamheidsexpert Charlotte staat haar bij!