Over Greentech

Wie heeft het meest duurzame idee van Nederland?

GreenTech is een spannende uitvinderscompetitie waarin kinderen de strijd met elkaar aangaan. Leerlingen uit groep 6, 7 en 8 van de basisschool kunnen een groen idee insturen. Dat kan alleen of in een team van maximaal 4 personen. Uit alle inzendingen selecteert de redactie vervolgens de beste ideeën die tot een prototype wordt uitgebouwd. De kinderen krijgen de kans om zelf de uitvinding te bouwen in een speciaal hiervoor ingerichte werkplaats waar alle materialen en materialen tot hun beschikking staan. Daarbij krijgen zij hulp van een coach die helpt bij het bouwen van het prototype.

Slim omgaan met energie speelt een grote rol binnen GreenTech. Er zit namelijk in bijna iedere uitvinding wel een energie component wat invloed heeft op de energietransitie (samen werken naar een duurzame energietoekomst). GreenTech verzorgt gastlessen op basisscholen ter voorbereiding op de competitie om samen met de leerlingen te brainstormen over groene uitvindingen en om de kinderen te informeren over de werking van de energietransitie.

greentech-s3-20

 

GT_afl1-11 De uitvinders werken onder begeleiding van een eigen GreenCoach aan een prototype of schaalmodel van hun uitvinding. In 2018 heeft GreenTech samen met netbeheerder Stedin een speciale editie opgezet: De Stedin GreenTech Challenge 2018! Aan het einde van de bouwdag presenteren de kandidaten hun idee aan de vakjury. Aan het einde van het seizoen bepaalt de jury welk team er naar huis gaat met de hoofdprijs: Een Ultimaker 3D printer voor de school en prachtige VR brillen voor het team!