GreenTech Partner

Jurylid Marko Kruithof

Jurylid Marko Kruithof werkt bij Stedin, de beheerder van een groot deel van ons energienet. Stedin brengt de energie van de grote elektriciteitscentrales thuis bij mensen. Omdat er veel verandert, doordat mensen steeds meer zelf hun duurzame energie opwekken, moet het energienet ook veranderen. Huishoudens die te veel energie produceren moeten ook energie terug kunnen leveren aan het net. Het werk van Marko is om deze ontwikkeling (van 100 jaar eenrichtingsverkeer, naar twéérichtingsverkeer in heel Nederland) bij Stedin te begeleiden.

Jurybutton_Stedin

Waarom vind jij duurzaamheid belangrijk?
Dat is een diep gevoel wat ik heb. Alles wat wij aan energie gebruiken moet worden gemaakt van bronnen die de aardbol in stand houden. Die ontwikkeling zou ik graag zien. Als we hout nodig hebben dienen we zelf bomen te planten. Laten we niet de oerwouden van bijvoorbeeld Brazilië hiervoor vernietigen.

Waar let jij op als jurylid?
Functionaliteit. Ik vind het belangrijk dat de gebruiker ook iets echt aan de uitvinding heeft. Het hoeft niet geheel klaar te zijn. dat er nog stappen gezet dienen te worden is niet erg. Maar ik kijk zeker of het technisch mogelijk is en de gebruiker het ook gaat gebruiken.

Wat vind jij de beste duurzame uitvinding tot nu toe?
Voor mij staan de zonnecellen op nummer 1. Van de zon krijgen we gratis elektriciteit. Maar ook de LED lamp is een geweldige stap vooruit. En dan de terechte winnaar van Green Dream District, de ‘elektrische’ tandenborstel met een trektouwtje in plaats van een stopcontact. Dat was zo’n eenvoudige uitvinding en daardoor zo krachtig! Ik ben nu al benieuwd naar de ideeën die de jongeren nu verzinnen.

Was jij vroeger al gek op techniek?
Ik was ongeveer 8 jaar oud, speelde altijd op mijn kamer met treintjes. En ik was vooral bezig met overal lampjes te bouwen. En als de trein dan ergens reed gingen de lampen aan of liet ik een andere trein wachten. Ik was dan ook veel aan het solderen en moest geregeld naar de meterkast omdat de elektriciteit was uitgevallen na een fout van mij.

Welke uitvinding had je zelf graag willen doen?
Op de zolderkamer bedacht ik dat ik een fiets zelf kon laten rijden op zijn eigen energie. Ik dacht dat ik de dynamo van de fiets wel kon aansluiten op een elektromotor die de achterband in beweging kon zetten. Dan zou je bijna niet meer hoeven trappen. Nu lach ik erom omdat ik weet dat het niet kan. Je hebt te maken met energieverlies en andere factoren.

Heb je nog een tip voor de kandidaten?
Blijf heel dicht bij jezelf en vertel jouw coach alles over je idee. Wees niet bang dat je niet alle vragen kan beantwoorden. Als je iets nog niet snapt dan vraag je het gewoon aan je coach. Samen tillen jullie jouw uitvinding tot een hoger niveau!

GreenCoach Remco Manuel

hotshower
Remco werkt sinds 2008 bij Stedin en sinds 2012 als Projectleider Keten Functieherstel. Techniek is voor Remco heel belangrijk. Uitdagingen op technisch en organisatorisch vlak gaat hij niet uit de weg. Bij GreenTech heeft hij meteen een goede aan Gino en zijn uitvinding de Hotshower. Gino heeft een douchesysteem bedacht dat zichzelf verwarmt bij gebruik. Of het gaat werken, is te zien in de aflevering 1 van GreenTech.

GreenCoach Arjan van Voorden

win-win zonwering
Arjan van Voorden is Senior Portfolio Analist bij Stedin. Bovendien is hij lid van het dagelijks bestuur van Stedin. Volgens zijn collega’s kenmerkt Arjan zich door zijn betrouwbaarheid, toewijding en strategisch inzicht. Eigenschappen die ook bij een goede GreenCoach passen. In GreenTech helpt Arjan Lente en Nienke bij het bouwen van de Win-Win Zonwering.

GreenCoach Florentien Benedict

energiepoetser
Florentien Benedict is Elektrotechnisch Ingenieur bij Stedin. Daar combineert ze haar creativiteit en technische kennis om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen. Florentien is dan ook de perfecte GreenCoach voor Faysal en Sam, die met haar hulp een Energiepoetser willen maken.

GreenCoach Ravish Mehairjan

recycle app
Ravish Mehairjan is geboren in Suriname en studeerde in 2008 Cum Laude af in EnergieTechniek. Vervolgens studeerde hij in 2010 Cum Laude af voor de graad van ingenieur aan de TU Delft. Sindsdien is hij werkzaam bij Stedin als Specialist Asset Management. Valerie heeft met Ravish dus een goede GreenCoach te pakken! In GreenTech gaat hij haar helpen met haar idee de Recylce App.

Over Stedin

Netbeheerder Stedin is bezig met het bedenken van slimme, nieuwe technieken zodat we ook in de toekomst genoeg, maar ook betaalbare energie voorhanden hebben. Naast elektriciteit en gas heeft Stedin daarom ook andere duurzame energienetwerken ontwikkeld zoals bijvoorbeeld een netwerk voor biogas, CO2, stoom en aardwarmte. Maar hoeveel kennis en ervaring de mensen bij Stedin ook hebben, er valt nog veel te ontdekken en te leren. Dat doen ze graag samen met jou!